Породата

Тази порода кучета са изключително игриви и енергични, но когато те поискат.

 По принцип са тихи, нежни и крайно привързани към дома и семейството.

Малката италианска хрътка има мил и дружелюбен нрав, но някои представители на тази порода могат да са по плахи и послушни, затова ранното осигуряване на социална среда е от важно значение при отглеждането им.

Левретката е много енергична, особенно когато е още малко кутре, с течение на времето и годините енергийното му ниво леко намалява.

Малката хрътка /левретка/е много бързо куче, тя обожава да подскача, затова най – добре е да му осигурите безопасна среда, където може да си подскача на воля, а преградите са за предпочитане за да сте по – спокойни че няма да напусне двора и да се втурне да в неиследвани нови места за игра.

Когато го извеждате на разходка това задължително трябва да става с каишка, в противен случай тя може да изчезне преди да сте успели да мигнете.
Италианската хрътка може да бъде крайно употрита и много чувствителена, което може да направи дресирането и малко по – трудно, затова тази порода е за предпочитане за хора, които имат опит в дресирането и отглеждането на кучета.

 Левретката се разбира отлично с деца, когато те са мили и внимателни с нея.

 В отлични отношения е с другите животни, включително и котки, бъдете по предпазливи когато около нея има по – мънички животинки като гризачи и зайци.

С непознати кученцето ще се държи резервирано и боязливо.

Малката Италианска Хрътка винаги ще сигнализира на своите стопани, с лай, когато надуши опастност, което го прави много добро куче пазач.

На външен вид малката италианска хрътка е много нежно куче ,най – мъничкото от останалите хрътки. Височината му е около 33 – 38см, а теглото му е между 4 – 6кг.Малката италианска хрътка има дълга муцуна и дълги, тънки крака. Козината му е къса, лъскава и прилепнала по тялото. Цвета и може да бъде светлобежова, червена, кремава, синя, черна, понякога с бели петънца.Предимно се срещат сиви екземпляри.

Родината на Малката италианска хрътка е Италия и тази порода съществува от повече от 2000 години. Както и днес, така и още в древните времена тази порода е била използвана като куче компаньон, по късно породата станала популярна в Гърция и  Рим.За пръв път тази порода е била регистрирана  през 1886г.Породата датира от Древен Египет когато в  една от гробниците в близост до тялото на първата съпруга на фараона е намерена мумия на дребно кученце.Наричат ги още кучетата на Клеопатра.

Вашият коментар